ROSE lansiral nacionalni register prejemnikov eRačunov

Ukrep "Readiness Of Slovenian E-Invoicing” (ROSE) je v začetku aprila lansiral novo razvito tehnično rešitev, ki bo služila izmenjavi eRačunov pri javnem naročanju v Sloveniji v skladu z evropsko direktivo 2014/55/EU (Evropska direktiva o izdajanju eRačunov pri javnem naročanju).
Gre za enotni nacionalni register prejemnikov eRačunov, ki vsebuje strukturirane podatke o načinu prejema eRačunov za vse organizacije v sistemu. Register je odprte narave in omogoča povezljivost s sorodnimi sistemi, kar zagotavlja avtomatizacijo procesov pri pošiljanju in prejemanju eRačunov. Skrbnik registra je Gospodarska zbornica Slovenije.

Rok Bojanc iz podjetja ZZI d.o.o., partnerja ukrepa, pojasnjuje: "Organizacija bo z vpisom v nacionalni register prejemnikov eRačunov objavila, da je zmožna sprejeti eRačun, ta informacija pa bo na voljo vsem izdajateljem. Tako bodo na enem mestu zbrane informacije o tem ali organizacija prejema eRačune, preko katerega ponudnika ter na kakšen način. Uvedba registra bo omogočala boljšo avtomatizacijo postopkov na strani izdajatelja, saj register omogoča integracijo z drugimi programskimi rešitvami (računovodski programi, ERP rešitve...)."

Z novostmi se je na 10. srečanju seznanil tudi usmerjevalni odbora Ukrepa, ki ga s finančno podporo Evropske unije (program Connecting Europe Facility) izvajajo Uprava Republike Slovenije za javna plačila, Gospodarska zbornica Slovenije, ZZI d.o.o., Mojdenar IT d.o.o. ter Center za evropsko prihodnost.

Partnerji